Geplaatst op Geef een reactie

Hoe kan ik koffiebonen het beste bewaren?

Wij verkopen veel gebrande koffiebonen die vaak in grotere hoeveelheden gekocht worden dan nodig is voor een paar dagen. Er wordt dan ook vaak gevraagd hoe je deze het beste kunt bewaren. Hieronder beschrijven we hoe je dit het beste kunt doen en wat de vijanden zijn van jou levenselixer.

Bewaar koffiebonen in een luchtdichte schone bus of hersluitbare ventiel zak

Houd koffiebonen uit de buurt van ander sterk geurende of sterk smakende producten. Bewaar ze daarom in een luchtdichte, schone bus en gebruik deze uitsluitend voor koffie. Een voorbeeld van een goed blik is het beugelblik.

Bewaar koffiebonen in de vriezer

Als je koffiebonen wat langer wilt bewaren, kun je ze beter in de vriezer opbergen in een luchtdichte plastic zak. Gebrande koffiebonen die langer dan een week worden opgeslagen, horen beslist in een vriezer thuis. Laat de koffiebonen niet ontdooien voor gebruik, je kunt ze direct malen. Plaats de koffiebonen die je uit de vriezer hebt gehaald niet terug, er ontstaat dan condens die het aroma en de smaak van de koffie bederft.

Tips voor bewaren van koffiebonen!!

  • Houd koffiebonen uit de buurt van ander sterk geurende of sterk smakende producten.
  • Bewaar koffiebonen in een luchtdichte, schoon blik en gebruik deze uitsluitend voor koffie.
  • Verdeel de koffiebonen in kleine hoeveelheden voordat je deze in de vriezer zet.

Water is voornaamste vijand voor koffiebonen              

Wil je een open gemaakte zak koffiebonen een tijdje bewaren bedenk dan dat de voornaamste vijand water is. De vluchtige olien zijn in water oplosbaar waardoor de smaak in het kopje terecht komt. Vochtige omstandigheden tasten de olien aan.
Bewaar koffiebonen daarom niet in de koelkast, omdat na opening het vocht zal condenseren op de binnen kant van de koffiebus.

Zuurstof ook bedreiging voor koffiebonen

De andere bedreiging voor koffiebonen is zuurstof, die oxidatie van de vluchtige smaken veroorzaakt. Het is daarom belangrijk om de koffiebonen pas vlak voor het koffie zetten te malen. Als koffiebonen gemalen zijn, dan wordt meer van het oppervlak blootgesteld aan lucht, wat als gevolg heeft dat de oliën vervliegen en de smaak verdwijnt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.