Wat is Cold brew coffee ?

Cold brew zetten is een klassieke manier van koffie zetten die stamt uit de VOC-tijd. Bij het zetten van Cold brew wordt de koffie gezet met ijswater in plaats van warm water. Het zetten van een pot Cold brew duurt 18 tot 22 uur maar het resultaat is dit meer dan waard. Cold brew

oxideert nauwelijks en biedt volle ruimte voor de smaak van de gebruikte koffieboon, is vele malen minder bitter en zuur dan reguliere koffie en is van nature houdbaar.  Daarnaast bevat het geen calorieën omdat de vetten in de koffie niet oplossen in koud water. Tot slot leert de ervaring dat zelfs fervente suiker-en-melk-koffiedrinkers Cold brew wel zwart op waarde kunnen schatten door de afwezigheid van bittere en zuresmaken in de koffie.

De unieke smaken van Cold brew

Door de geduldige manier waarop Cold brew wordt bereid, blijven alle smaken uit de boon het best bewaard. Zo herkent u in een boon, die met een warme zet slechts als “koffie” omschreven kan worden, licht fruitige tonen in de body, chocoladetinten aan de zijkant van de tong en een nasmaak alsof u een goede bonbon hebt gegeten. Hierdoor heet Cold brew ook met recht “de wijn onder de koffie”. Cold brew is dus koffie in zijn puurste en volste vorm. Wanneer gekeken wordt naar de chemische reacties die plaatsvinden bij het zetten van een kop koffie, mag het met recht een wonder genoemd worden dat men koffie ooit met verhit water is gaan zetten. Door de koffie te verhitten vervliegen namelijk veel van de aroma’s. Een lekkere geur voor de barista, maar zonde van de koffie! Dat aan dit gebruik ten grondslag ligt dat het gebruik van koud water vroeger iets meer risico’s met zich mee bracht, is na het proeven van een Cold brew alsnog een schamel excuus te noemen.

Klassieke Dutch Coffee makers

Het design van onze klassieke Cold brew-makers is te herleiden tot de Nederlandse handelaren van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie. Hoewel het te betwijfelen is dat deze harde zeelui en snode handelaren koffie zetten in zulke sierlijke apparaten, is het wel aan hen dat wij het Cold brew te danken hebben. Zij waren het immers die als eerste met koud water koffie zetten en deze smaaksensatie ontdekten. Dat de koffie houdbaar was en de zeelui elke afkoeling in de tropische zeeën goed konden gebruiken, verklaart de populariteit van deze methode.

Het sierlijke ontwerp danken we aan de culturen waarmee de VOC handelden, voornamelijk Japan en Korea. De fusie tussen Hollandse nuchterheid en Aziatisch vakmanschap en geduld resulteerden in de eerste klassieke Cold brew-makers in Kyoto en Seoul. De Nederlandse handelaren vertrokken, maar Cold brew bleef achter in Azië en ontwikkelde zelfstandig door. Na 300 jaar komt Cold brew eindelijk “terug” naar Nederland.

De verschillen tussen reguliere koffie en Cold brew

Bij het zetten van een kop reguliere koffie vinden een hoop gebeurtenissen plaats waarvan er slechts één positief te noemen is; u houdt aan het eind snel een kop koffie over. Het verhitten van koffie heeft een hoop negatieve gevolgen. Door het verhitten vindt er in een hoog tempo oxidatie van de koffie plaats. Oxidatie zorgt ervoor dat de natuurlijke smaken van de koffieboon weg worden gedrukt door een vervelende bittere smaak en geeft vrij spel aan verzuring. Dit is de reden dat regelmatige koffiedrinkers het liefst zo ver mogelijk uit de buurt van een pot koffie op een warmhoudplaat blijven. Gelukkig is Cold brew wél houdbaar en is het mogelijk een voorraad aan te houden in de koelkast. Het is zelfs zo dat de smaak van Cold brew het best tot zijn recht komt na 5 dagen in de koelkast gestaan te hebben. De ervaring leert echter dat een fles waar u zo lang van af kunt blijven een zeldzaamheid is.

Cold brew, Dutch Coffee, Cold Drip Coffee, Ice Drip Coffee of Water Drip Coffee?

Wat is het verschil tussen Cold brew, Dutch Coffee, Cold Drip Coffee, Ice-drip Coffee of Waterdrip coffee? Het antwoord hierop is erg eenvoudig; helemaal niks! In Korea en Japan, waar Cold brew vandaan komt, staat deze methode van koffie zetten bekend als Dutch Coffee, maar in Australië en de VS wordt vaker Cold brew, Cold Drip, Ice Drip coffee of Water Drip coffee gebruikt. Wij kiezen voor Cold brew voor deze originele manier van koffie zetten.

Cold brew en kwebbelwater

Wij gebruiken onze Cold brew als basis voor het maken van onze eigen koffielikeur "Delfts Kwebbelwater" hiermee hebben we een combinatie gemaakt met van een oud familierecept van oma,  maar dan is de koude koffie van oma vervangen door onze eigen Cold brew. Dit is een geweldige combi gebleken en beter dan die van oma (sorry oma)

Onze koffielikeur "Delfts Kwebbelwater" is verkrijgbaar in onze winkel in Delft en onze webshop, maar natuurlijk ook bij de koffie in ons proeflokaal.

 

delftshaven
coldbrew icebrew dutchcoffee
likeur op basis van coldbrew