Honing en wat je er nog niet van wist
Bevat honing suiker?
Om de vraag te beantwoorden of honing suiker bevat, moet je eerst weten waar honing van gemaakt wordt en wat voor soorten suiker er bestaan. Bijen verzamelen nectar uit bloemen. Nectar is het belangrijkste onderdeel van honing: eigenlijk bevat dit alle ingrediënten waar honing uit bestaat. Nectar is een suikerhoudende vloeibare stof, die door nectarklieren in of buiten de bloem afgescheiden wordt. Hieronder lees je meer over de samenstelling van nectar. Aangezien nectar een aantal natuurlijke suikers bevat, bestaat honing van nature voor een groot gedeelte uit natuurlijke suikers.
Honing in plaats van suiker
Omdat honing voor 80% uit natuurlijke suikers bestaat, is honing echt een natuurlijke zoetstof. Je kunt honing goed gebruiken in plaats van geraffineerde suikers. In sommige recepten moet je er wel rekening mee houden dat honing vocht bevat. Het bestaat voor ongeveer 17% uit water. Tenslotte moet je eraan denken dat 'goede stoffen' van honing worden afgebroken boven de 40 à 45 graden Celcius. Dat is namelijk de overige 3% waar honing uit bestaat: allerlei stoffen die dankzij nectar in honing zitten, maar ook door pollen of door bijen zelf aan honing toegevoegd worden. Kun je honing dan nog in plaats van suiker gebruiken? Als je honing gebruikt met bakken of koken,
blijven de natuurlijke suikers behouden. Natuurlijke honing is dus echt een goede suikervervanger!
Nectar als grondstof van honing
Nectar uit bloemen bevat alle basisstoffen voor honing. Bijen verzamelen nectar om een voedselvoorraad aan te leggen. In de zomer verzamelen bijen echter zoveel nectar, dat de imker honing kan oogsten zonder de bijen tekort te doen. Nectar en honing bevat altijd deze natuurlijke suikers:
- Glucose (30-50%)
- Fructose (25-45%)
- Sucrose en overige suikers (5%)
Honing die als grondstof niet nectar, maar honingdauw heeft, bevat van nature andere zoetstoffen. Namelijk maltose, trehalose, melezitose en raffinose. Bij de omzetting van nectar en honingdauw naar honing, in de bijenkast, ontstaan er weer extra nieuwe enzymen. Verder bevat nectar onder andere verschillende vitaminen, mineralen en (amino-)zuren. Al deze stoffen bij elkaar bevatten de informatie voor de smaak, geur, kleur en houdbaarheid van honing.
Op het etiket van onze honingpotten staat de gemiddelde voedingswaarde van honing. Honing is een natuurproduct. Bijna ieder potje zou uitvoerig in een laboratorium onderzocht moeten worden om de exacte voedingswaarde te kunnen weergeven. En er zijn zoveel verschillende soorten honing! Dat is dus onmogelijk, daarom volstaat een gemiddelde. Gemiddelde voedingswaarde per 100 g: energie kcal 308/ kJ 1290, koolhydraten 75,5 g, suikers 75,1 g, eiwit 0,4 g, water 23,1 g, vitamine B2 0,03 mg, vitamine B6 0,05 mg, vitamine C 3,2 mg, natrium 7 mg, kalium 50 mg, calcium 5 mg, fosfor 20 mg, ijzer 1,3 mg, magnesium 2 mg, koper 0,09 mg, zink 0,60 mg
Waarom kristallisatie honing?
Wist u dat kristallisatie een kenmerk is van goede honing? Alle echte goede, onvervalste, rauwe honing gaat op den duur kristalliseren. Dit natuurlijke proces wordt ook wel ‘versuikeren’ genoemd. Kristallisatie betekent de eindfase van de ontwikkeling in de honing. Hoe snel de honing kristalliseert wordt beïnvloed door de hoeveelheid glucose en fructose. De ene honingsoort doet dat wat sneller dan de andere.Honing met een hoog glucose gehalte zal sneller kristalliseren, denk aan zonnebloemhoning. Honing met een hoog fructosegehalte, zoals acaciahoning, zal niet zo snel kristalliseren. Juist als de honing niet kristalliseert na een tijdje, is de kans groot dat de honing erg verhit is. Daardoor gaan er veel waardevolle enzymen en vitaminen verloren. Dit is ook de reden dat er in onze honingverwerking alleen op lage temperatuur wordt verwarmd.
Als u de kristallen in uw honing niet zo smakelijk vind, lees dan snel verder om erachter te komen hoe u de harde honing kunt oplossen. In dit artikel ook meer over factoren die invloed hebben op de kristallisatie.
Versuikerde honing vloeibaar maken
Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten, deze manier is natuurlijk wel minder controleerbaar. Let op dat u de honing niet te warm maakt, vanaf ongeveer 45 graden Celsius zal de honing veel van zijn gezonde enzymen verliezen. Tijd beïnvloedt de rijping en dus kristallisatie van honing. Naarmate de honing langer blijft staan, rijpt de honing verder. Dit betekent dat de glucose wordt afgebroken en het fructosegehalte in de honing toeneemt. Bij een hogere temperatuur gaat dit sneller en de kristallisatie zal afnemen. Kristallen hechten zich op kleine deeltjes in de honing. Wanneer de honing fabrieksmatig gefilterd is onder hoge druk zal het aantal deeltjes afnemen en zal hierdoor de honing minder snel kristalliseren. Daarom kunt je beter echte honing kopen die niet fabrieksmatig is aangepast.
Bewaaradvies
Bewaar koffiebloesemhoning op kamertemperatuur, bij voorkeur op een donkere plaats. Honing is een natuurproduct hierdoor kan de kleur van de honing afwijken van de foto. Het kan zijn dat honing gaat kristalliseren. Geen nood! en zeker niet weggooien, zet het potje in warm water van max.40 graden en het wordt weer vloeibaar.
Voetnoot: Vanwege het feit dat in honing sporen kunnen voorkomen van de bacterie Clostridium botulinum wordt geadviseerd om geen honingproducten te geven aan kinderen onder 1 jaar, dit omdat hun darmflora nog niet voldoende ontwikkeld is om bestand te zijn tegen dit soort bacteriën.
