Geplaatst op 2 Reacties

Losse thee ten opzichte van theezakjes

Lees wat losse thee onderscheidt van theezakjes, waarom losse blad thee beter (en lekkerder) is dan theezakjes en hoe je gemakkelijk de overstap van theezakjes naar losse thee maakt.

Bekijk onderstaande foto eens goed, dan zie je gelijk de fabriek theezakjes eruit.

De verschillen tussen de losse thee en de voorverpakte theezakjes zijn talrijk. Losse bladthee is thee die voornamelijk is samengesteld uit hele, ongebroken bladeren. Theezakjes worden gemaakt van het tegenovergestelde – gebroken theebladeren met lage thee. Fijn gebroken theebladeren hebben het grootste deel van hun essentiële oliën en aroma (die de thee juist smaakvol en aromatisch maakt) verloren.

Resultaat is dat met het zetten van thee uit een theezakje er meer tannine wordt afgegeven, dan bij hele blad thee. Het verdampen zorgt voor verlies van de essentiële oliën en aroma, waardoor de thee saai en soft zal smaken.

Tannines zijn polyfenolen. De stof is van invloed op de smaak, kleur en structuur van onder andere wijn en thee. Dit is een enorme compromis in de kwaliteit van de volledige blad thee. Versheid en geur kan een groot probleem zijn met de typische theezakjes, vooral als ze zijn verpakt in het welbekende kartonnen doosje.

Sommige theesoorten (inclusief vele gestoomde Japanse groene thees) breken gedurende het bewerken van de thee, technisch gezien zijn dit dus geen hele bladeren ook al zijn ze het toppunt van kwaliteit. Ook deze thees verliezen wat aan versheid, maar het verlies aan smaak ligt bij de theezakjes enorm hoog. Sommige theezakjes zijn gemaakt met hele blad thee. Echter, hele blad theezakjes zijn eerder uitzondering dan regel.

Nog een voorbeeld maar dan van een kruidenthee. De losse en lekker ruikende kruidenthee zoals bijvoorbeeld onze Zorgeloos , en de 100% kamille thee uit het welbekende theezakje. Overduidelijk zie je het verschil in kwaliteit tussen beiden producten.

Theezakjes

Het materiaal, de vorm en grootte van de theezakjes zelf zijn ook belangrijke factoren. Bij zetten van thee uit een theezakje wordt de infusie beperkt door de grootte van het theezakje. Blad thee in een kleine theezakje geeft zeker geen lekker kopje thee geven.

Losbladige thee is thee die niet wordt gebrouwen in een klein theezakje. Wanneer je losse thee zet dan moeten de theeblaadjes ruimte hebben om water te absorberen en uit te zetten als ze aan het trekken zijn. Hierdoor kan het water door de bladeren te stromen en dus ook een breed scala aan vitaminen, mineralen, smaakstoffen en aroma aan de bladeren onttrekken.

Om die reden adviseren wij een ruim theezeefje om de thee te laten trekken en als het klaar is zet je het zeefje op het uitlekbakje (thee tip) ook verkrijgbaar via onze webshop.

Let op:

Er is een verschil in cafeïne niveaus in theezakjes en hele blad thee. Natuurlijk is het aanbod van de bekende kartonnen doosjes thee met theezakjes groot. Het is redelijk goedkoop, eenvoudig en goed genoeg voor de gemiddelde theedrinker aldus de industrie.

Standaardisatie versus Variatie

Theezakjes worden typisch gemengd voor standaardisatie. Jaar in jaar uit zal een bepaalde supermarkt thee hetzelfde smaken. Dit omdat het wordt gemengd met thee uit de hele wereld.

Elk jaar variëren de hoeveelheden thee uit de thee producerende landen op basis van prijs en het uiteindelijke smaakprofiel welke de blenders proberen te bereiken. Vaak wordt er een hogere voorkeur met betrekking tot de prijs en standaardisatie van een thee gesteld, en minder op de kwaliteit en het karakter van het smaakprofiel.

Losbladige thee is het tegenovergestelde. Losbladige thee kan een speciale thee uit een regio zijn, of zelfs van een enkel landgoed.

Het smaakprofiel, geur en het uiterlijk varieert van jaar tot jaar en van seizoen tot seizoen. In het algemeen zijn de landgoederen, regio’s, verwerking stijlen en groeiseizoenen bekend om bepaalde smaken en aroma’s. Maar er is een veel groter scala aan smaken en aroma’s die beschikbaar zijn van losbladige thee dan er is van gestandaardiseerde blends. Dit enorme aanbod van losse thee doet steeds meer thee liefhebbers overstappen van de supermarkt thee naar de echte thee.

Geloof ons op het woord, bij de muntthee op de linkse foto ruik je de overheerlijke geur van verse munt  en rechts… tja eigenlijk ruik je niets, behalve een muffe geur.

Heb je eenmaal geproefd hoe lekker de smaak van losse thee is, dan zul je niet meer snel voorverpakte thee willen drinken. En bedenk dat hoe mooi een verpakking of hoe trendy een merk voorverpakte thee ook is, het blijft dezelfde lage kwaliteit thee als alle andere voorverpakte soorten.

Overschakelen van theezakjes naar losse thee

Losse thee kan ontmoedigend lijken op het eerste gezicht, maar goede productinformatie en een paar eenvoudige tips om je thee te zetten helpen je op weg.

In de eerste plaats dien je na te denken van welke thee smaakprofielen je houdt. Vervolgens kun je die uitzoeken in het losse thee aanbod. Heb je het liefst zwarte thee, probeer dan de zwarte losbladige thee. Als je van gearomatiseerde zwarte thee houdt is de overstap eenvoudig, het aanbod is groot.

Breidt vervolgens je horizon uit en ontdek de andere soorten losse thee. Als je begonnen bent met gearomatiseerde losse bladthee, probeer dan ook eens de pure thee zonder toevoegingen. Het smaakverschil tussen een Darjeeling, Ceylon, of Oolong is enorm. En elke Darjeeling soort smaakt ook weer anders (andere plantage, bewerking, kwaliteit etc.).

Losse thee biedt je meer smaak, aroma, anti-oxidanten, en plezier dan de kleine blad gruis en stof thee in de meeste massa geproduceerde theezakjes. Wil je een idee van wat we hebben kijk dan eens in onze webshop, maar langs komen is beter dan beleef je ook de reuk en de samenstelling. Geniet!

2 gedachten over “Losse thee ten opzichte van theezakjes

  1. Losse thee heeft ook een veel vollere smaak en bij Neef Rob hebben we ook keuze genoeg dus wij zijn om buiten de koffie dan.

    1. Dankjewel voor dit mooie compliment, we zijn er blij mee.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.