Geplaatst op Geef een reactie

De geschiedenis van de espressomachine

De geschiedenis van de espressomachine begint in de 19e eeuw. De basis voor de espressomachine werd, in 1822, gelegd door Louis Bernard Rabaut. De Fransman ontwikkelde een methode om onder grote druk grote hoeveelheden koffie te zetten.

Angelo Moriondo uit Italië was de eerste die een stoommachine op de markt bracht. In 1884 werd een patent verleend voor “nieuwe stoommachines voor de directe fabricage van koffie”. Angelo Moriondo’s machine was de eerste koffiemachine voor zowel water als stoom, hij was echter puur ontwikkeld voor het zetten van grote hoeveelheden koffie voor tijdens de Turijnse General Exposition in 1884. We weten heden ten dage weinig van Moriondo’s machine omdat er geen vergelijkbare machines meer zijn en er zelfs geen foto’s zijn van zijn werk. Afgezien van zijn octrooi, is Moriondo grotendeels verloren gegaan voor de geschiedenis.

Een andere ondernemer genaamd Luigi Bezzerra, een Milanese fabrikant en “maker
van likeuren”, voerde een aantal verbeteringen door aan Moriondo’s machine door de invoering van onder andere de filterhouder. Die de kenmerken van een espressomachine vormden voor ontwerpen van een eeuw later. Bezzera’s koffiezetapparaat reduceerde het zetten van koffie van een paar minuten tot 1 minuut en werd gepatenteerd op 1 september 1902. Hij had echter geen idee over hoe zijn uitvinding te vermarkten.

Desiderio Pavoni zag een kans en kocht Bezerra’s patent in 1903 en maakte verdere verbeteringen aan het ontwerp. Deze verbetering, de uitvinding van het ontluchtingsventiel, zorgde er voor dat barista’s geen last meer hadden van de hete water spetters en gemalen koffie als de filterhouder werd losgemaakt uit de groep.

Beide ondernemers werkten hard aan het verbeteren van hun machine. Pavoni noemde deze de “de Ideale”, omdat ze in staat waren om de ideale temperatuur en ideaal druk te produceren waarmee ze de aromatische oliën uit de fijngemalen koffie konden halen.

In 1906 introduceerden zij “Cafee espresso” aan de beurs van Milaan. Het was hier dat Pavoni de term “espresso”bedacht. De machine werd vervolgens in productie genomen onder de merknaam “La Pavoni”. De ketel van de machine werd onder een constante druk gehouden, hetzij door een gas-ring of met behulp van elektriciteit. De machine werkte op slechts 1,5 bar druk. Door het openen van een schuifsysteem werd water en stoom door de gemalen koffie in het filter gedrukt. Het brouwsel werd in ongeveer 1 minuut geprepareerd. Deze espressomachine speelde een belangrijke rol bij de introductie van het drinken van Italiaanse espresso koffie in de wereld.

Bezzarra’s techniek bleef leidend tot 1935. Eén probleem van zijn espressomachine was de watertemperatuur. De stoom was toen de methode om de nodige druk te creeren, dit resulteerde is een snelle hete kop koffie maar ook in een verbrande smaak aan de koffie omdat stoom van 100 graden bij de koffie komt welke op deze temperatuur verbrand.
Gevolg: een zeer bitter smaak.

De ook nu nog bekende espresso-naam Dr. Ernest Illy wist dit probleem in 1935 op te lossen. Hij startte met het gebruik van luchtdruk in plaats van stoom. Daardoor kon het water van lagere temperatuur blijven. Wat de smaak van de espresso spectaculair ten goede kwam.

Volgende grote stap in de espresso machine ontwikkeling staat op naam van Achille Gaggia. Hij ontwierp het systeem om de gewenste druk te bereiken met een handbediende veer. Deze zorgt voor de juiste druk om de koffie te persen. Zijn vinding wordt nog altijd gebruikt, al is de handveer nu vaak vervangen door een elektrische pomp.

Defenitie van een espressomachine

Een espressomachine maakt met behulp van heet water en hoge druk de oplosbare suikers en proteïnen en onoplosbare vetten los en lost deze op in water. Het grote voordeel van de espressotechniek is dat men per kopje bereidt. Koffie heeft de vervelende eigenschap om onder invloed van tijd sterk van smaak te veranderen. Espressobereiding wordt per kopje gezet waardoor het altijd ‘vers’ is. Geniet!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.