Geplaatst op Geef een reactie

Cafeïne verwijderen voor verkrijgen van decaf

DCM methode

Hierbij wordt dichloormethaan (DCM) als extractiemiddel gebruikt. De kwaliteit is speciaal bestemd is voor de voedingsmiddelenindustrie. De ruwe (groene) koffiebonen wordt vochtig gemaakt met water en gedurende een half uur in het extractiemiddel geweekt. Dit wordt een aantal malen herhaald. Nadat de cafeïne is opgelost, wordt het DCM verwijderd. Hierna worden de bonen langdurig gestoomd om eventuele resten oplosmiddel te verwijderen. Vervolgens worden de bonen met warme lucht gedroogd en met koude lucht gekoeld. Het DCM wordt steeds weer opnieuw gebruikt.

Kritische koolzuur methode

De bonen worden in water gedompeld waardoor ze zwellen en de cafeïne mobiel wordt. Daarna wordt met koolzuur onder zeer hoge druk en lage temperatuur de cafeïne opgelost. De bonen worden gedroogd waarbij het koolzuur verdampt. De kritische koolzuur methode is een milieuvriendelijke manier van cafeïne verwijderen. Deze methode gebruiken wij voor onze decaf koffiebonen die bij ons bekend is als koffie van ome Gerrit.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.