Geplaatst op Geef een reactie

Een wirwar van keurmerken en labels (2 van 3)

Specialty Coffee

Er is een SCAE en een SCAA, een Specialty Coffee Association voor Europa en voor America. De SCAE geeft richtlijnen voor het produceren, branden, zetten en serveren van koffie om kwaliteitskoffie te kunnen garanderen. Van elke speler in de productieketen wordt verwacht dat hij optimaal presteert. De SCAE heeft een gestandaariseerde methode ontwikkeld om de kwaliteit van koffie te beoordelen. Dat gebeurd tijdens het “ cuppen” (proeven en beoordelen van koffie en bonen) Als een koffie meer dan 85 van de 100 punten haalt, mag het Specialty Coffee heten.

Max Havelaar

Een heel bekend label. Het doel van het keurmerk is de belangen van kleine koffieboeren beschermen. Daardoor schakelt het de tussenhandel uit en koopt de organisatie rechtstreeks bij de boeren tegen een fair Trade prijs. De koffieboer kan er goed of in ieder geval beter van leven. De consument weet dat de koffie direct bij de koffieboer vandaan komt en dat aan bepaalde kwaliteitseisen voldaan wordt. Er zijn strikte (milieu) richtlijen waar de koffiebonen aan moeten voldoen, waardoor Max Havelaar zich mag profileren met zogenaamde klimaatneutrale koffie.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.