Gepost op

Met gemalen koffie kun je veel -verrassende- dingen doen.

Een kop koffie is niet alleen fijn om ’s ochtends goed wakker te kunnen worden. Met gemalen koffie kun je nog veel meer -verrassende- dingen doen.

Stop het in je haar of in de koelkast: het zal je verbazen waar koffie allemaal niet goed voor is.

  • Van de overgebleven koffiedrek kun je heel goed een fijne scrub maken. Meng een half kopje koffiedik met een kwart kopje olijf- of kokosolie en een heel klein beetje citrusschil. Het zelfgemaakte goedje verwijdert dode huidcellen, versterkt je bloedvaten en stimuleert je doorbloeding.
  • Gebruik koffiedik als shampoo door het op je hoofdhuid en door je haar te masseren. Resultaat: prachtig glanzend haar. Je hebt er geen andere producten voor nodig, maar pas wel een beetje op met licht haar; de koffie kan een beetje kleur achterlaten.
  • Koffie is ook top om te gebruiken als potgrond. Gooi het op de composthoop voor wat extra stikstof of voer het aan planten die wel van een beetje zuur houden (rozen en hortensia’s bijvoorbeeld) voor een goede bodem.
  • Mieren en slakken houden niet van koffie vanwege de sterke geur. Sprenkel dus een beetje rond op plekken waar ze vaak komen en je bent van de ongenode gasten af.
  • Klinkt misschien gek, maar koffie kun je ook gebruiken om vlees in te marineren. Meng een kwart kop koffie met wat balsamico, knoflook, ui, zout en peper en je hebt een geweldige marinade.
  • Een koelkast die niet zo fris ruikt? Met een kom koffie elimineer je nare luchtjes. Ook handig als je net knoflook, ui of vis hebt gesneden. Even je handen door de koffiedrab halen en je hebt geen stinkende vingers meer.
  • Met koffiedrab kun je heel goed hardnekkige vetresten uit pannen verwijderen. Onthou wel dat de koffie vlekken kan achterlaten, dus ga er niet ijverig je Chinese porselein mee boenen.

Ben jij een echte koffieleut?

Dan hebben wij goed nieuws voor je! Mensen die regelmatig koffie drinken hebben namelijk minder kans om te overlijden aan een hartziekte dan mensen die geen koffie drinken. Dit blijkt uit een onderzoek van York University.

Hartaanval

Voor het onderzoek werden 3.721 mensen onderzocht die een hartaanval hadden overleefd. En wat bleek? Patiënten die 1 à 2 koppen koffie per dag dronken hadden 20% minder kans om op vroege leeftijd te overlijden aan een hartaanval, dan mensen die helemaal geen koffie dronken.

Ik heb nooit koffie leren drinken

                                                                                                                                                              Heb je altijd gedacht dat je geen koffie lust omdat je het ‘niet hebt leren drinken’? Dan zit je er flink naast. Italiaanse onderzoekers aan de universiteit van Trieste en Britse onderzoekers van de University of Edinburgh hebben de koffiegewoontes van 3.000 Italiaanse en Nederlandse koffieleuten onderzocht. Het DNA van de deelnemers werd bekeken en vergeleken en er werd gevraagd om aan te geven hoeveel koppen koffie ze per dag dronken.

Gen  

                                                                                                                                                              Wat blijkt? Het wel of niet naar koffie grijpen zit in de genen. De groep die na 1 kopje koffie last kreeg van hartkloppingen, bleek drager van het PDSS2-gen. Dragers zijn van dit gen breken moeilijker en trager de cafeïne af, waardoor deze langer actief blijft in je lichaam. Heb je dit gen niet? Dan heb je hier zelden last van en zul je eerder naar nog een bakkie grijpen.

Verschillen      

                                                                                                                                                    Verrassend genoeg laten de Italiaanse proefkonijnen een duidelijker verschil zien tussen gen-dragers en niet gen-dragers. Volgens de wetenschappers heeft dat alles te maken met de soorten koffie en de hoeveelheden koffie die gedronken worden, wat per land verschillend is.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.